důvěryhodný a silný partner s vynikajícím renomé

Obsah

Nemovitostní spirála v Brně ceny šplhají vzhůru

Nové byty v Brně zdražují rychleji než v Praze. Jejich ceny se v moravské metropoli za posledních pět let zdvojnásobily. O tom, jaké jsou příčiny a jak se bude vyvíjet situace na trhu v jihomoravském regionu dál, diskutovali developeři, architekti, investoři i zástupci realitních fondů či poradenských firem na Real Estate Foru 2021, které v Brně pořádá HAVEL & PARTNERS.

„Za posledních pět let se v Brně ceny zdvojnásobily, v Praze to přitom trvalo deset let,“ upozornil Marcel Soural, zakladatel a majitel společnosti Trigema. Ceny přitom rostly i v době pandemie. Lidi k nakupování nemovitostí motivovaly levné hypotéky. „Zájem o rezidenční nemovitosti byl dán potřebou se zajistit a využít neskutečně levných peněz,“ potvrdil Prokop Svoboda z realitní kanceláře SVOBODA & WILLIAMS.

Nemovitostí je v regionu navíc nedostatek a poptávka stále převyšuje nabídku. Stejně jako ve zbytku republiky zdržují novou výstavbu zdlouhavé procesy povolování a v Brně investoři vyčkávají také na schválení nového územního plánu.

Odborníci se snaží sami najít odpověď na otázku, kdy zájem opadne a strmý růst cen se zastaví. „Vzhledem k tomu, že bytů je málo, bude zájem dál trvat. Svědčí o tom i fondy, které jsou zaměřené na bytovou výstavbu – ty registrují velkou poptávku,“ uvedl investiční ředitel z AVANT investiční společnosti Robert Robek.

Do cen nemovitostí by nicméně mohla v následujících měsících promluvit inflace, která se pohybuje kolem pěti procent. Otázkou prý je, zda nebude ceny sama brzdit a neurčí, kde je vlastně strop. „Zdaleka u něho nejsme,“ namítl ale Tomáš Vavřík, zakladatel developerské společnosti DOMOPLAN. „Poptávka je stále neuspokojená a dokud nedojde k aktivaci stavebních procesů, což nebude dřív než za pět let, bude růst pokračovat,“ dodal.

Ke zrychlení povolování staveb měl pomoci nový stavební zákon. Podle Františka Korbela z advokátní kanceláře HAVEL & PARTNERS, spoluautora vládního návrhu zákona, přináší nová úprava zjednodušení povolovacího procesu: „Je to jedno řízení, jedno razítko, jeden proces.“ Vyjádřil ale obavy nad tím, zda se po volbách vůbec nový zákon podaří uvést do praxe.

Marcel Soural (s mikrofonem) a po jeho levici Robert Robek

Z domovů do kanceláří a z vlastního do nájmu

Experti předpovídají, že v důsledku současné situace vznikne silný nájemní trh. Na vlastní bydlení nedosáhne stále více lidí, řešením tak pro ně bude právě pronájem. A v době pandemie se s výraznými změnami musel vyrovnat i trh kancelářských prostor. Brno je v tomto segmentu specifické, zdejší kancelářský trh se zaměřuje na centra sdílených služeb. To jsou firmy, které před pandemií potřebovaly velké kanceláře a nyní řeší, jak lidi vrátit zpět z home officů či nakolik bude fungovat kombinace práce zaměstnanců z domu a z kanceláří.

„I když je v plánu redukce počtu lidí v kancelářích, nutně to neznamená redukci v počtu metrů čtverečních pronajímatelné plochy,“ upozornil nicméně Lukáš Netolický z Cushman & Wakefield. Nájemci i pronajímatelé se snaží vytvořit co nejhezčí prostory, aby lidi nalákali zpět do kanceláří. Vznikají tak různé neformální zóny, prostory pro sport, relaxační místa. Developeři, kteří chtějí na trhu uspět, proto musí na tento nový trend reagovat a nabízet stále častěji flexibilnější modely kanceláří, o které je v posledních měsících také velký zájem.

Real Estate Forum 2021

Myšlenka pořádat Real Estate Forum zaměřené na vybrané trendy nemovitostního trhu, aktuální a specifické projekty a realitní témata v Brně a jihomoravském regionu vznikla před třemi lety v advokátní kanceláři HAVEL & PARTNERS, která přizvala ke spolupořádání další významné partnery. Díky výjimečnému složení partnerů i řečníků, prostředí, organizaci a mediálnímu ohlasu se stalo forum největší a nejvýznamnější realitní akcí na Moravě.

Na pódiu zleva: Viktor Poledník (Odbor územního plánování a rozvoje, Magistrát města Brna), Marek Vinter (Asociace brněnských architektů a stavitelů), Jiří Václavek (moderátor)

Zleva: Viktor Poledník (Odbor územního plánování a rozvoje, Magistrát města Brna), Marek Vinter (Asociace brněnských architektů a stavitelů), Jiří Václavek (moderátor), Jan Kasl (Česká komora architektů), František Korbel (HAVEL & PARTNERS)

Robert Robek (AVANT investiční společnost)

Zleva: Milan Kratina (Accolade), Prokop Svoboda (SVOBODA & WILLIAMS), Petr Hromádka (Henceforth)

Zavřít
Úvodní slovo
Pro bono
E-sport
Jde o největší compliance změnu od implementace GDPR.
Jaroslav Havel:
Co může a nemůže správce daně při provedení místního šetření…
Co je u nás nového?
O nás